sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Japanin ihmettelyt

Kukkuu! On mennyt pari päivää rehellisesti vain ihmetellessä ja kierrellessä paikkoja. Voiko tää olla todellista ja missä ihmeessä me ollaan 
Japani on kyllä käsittämätön mesta!
Ei oikein tiennyt tullessa mitä odottaa ja silti mielikuvat tästä paikasta on olleet tähän mennes aika usein erilaisia, ku todellisuudessa. Ekana jo lentokentällä ihmettelin missä kaikki ihmiset on. Ei ollut erityisen meluista, eikä ryysistä. Kaikki sujui kyllä mutkattomasti - rullaportaiden alussa oli erityisesti henkilö opastamassa hömelöt turistit vasempaan reunaan ja maahantulokaavakkeita jonottaessa yksi henkilö tarkisti jokaisen kaavakkeiden täytön ja toinen ohjasi jatkuvasti ihmisiä eteenpäin ja oikeisiin suuntiin. Kaikki opastus on tarkkaa, yksityiskohtaista ja loogista.
Nyt, neljättä päivää täällä pyörineenä nämä, ja monet muut, asiat on auenneet ihan uudella tavalla. Nähtiin toisena päivänä Seinäjoella lukiovuoden käynyt japanilainen vaihtari, joka metrossa alkoi kysellä meiltä, että ollaanko Suomesta. Yleinen hiljaisuus sai selityksensä, sillä täällä on sääntönä, että pitää olla hiljaa ja hillitysti. Puhua saa toki, mutta hillityllä äänellä, eikä yleisesti ole suotavaa pitää mitään ylimääräisiä hapatuksia.. Täällä ei tule edes autoista juuri mitään ääntä! Lisäksi kaikki kulkevat oikeasti vasenta reunaa kaikkialla! Miljoonakaupungissa se tekee asioista kyllä huomattavasti sujuvampia, kun näinkin pientä sääntöä noudattaa kaikki!
Täällä on myös aivan järjettömän siistiä kaikkialla! Vaikka roskiksia ei ole joka kadun kulmassa, niin ihmiset ei heittele jätteitä kaduille vaan ne viedään mukanaan niin kauas, että roskis löytyy. Julkisia ja ilmaisia vessoja on paljon, ja niiden siisteys on näin suomalaisiin yleisiin vessoihin tottuneelle aivan käsittämätöntä! Sadevarjoja on jokaisella kainalossa (varsinkin kun ekat päivät täällä on ollu aika harmaita) ja ostoskeskusten ja kauppojen sisäänkäynneillä on erikseen aina pusseja, jotta sateenvarjoista valuva vesi ei liukastuta lattiaa eikä kasta kassia.
Sit on pakko ottaa esiin erikoismainintana nämä "huljuttelu-vessat", joista liikkuu mitä hullumpia juttuja meillä ja muualla... Odotettiin jännityksellä onko hotellillamme sellanen emmekä joutuneet pettymään! Niitä on myös julkisissa vessoissa ravintoloissa ja ostoskeskuksissa! Lisäks niissä on lämmitetyt istuinrenkaat ja automaattinen huuhtelu, taustaäänet ja hajunpoisto - uskomatonta, mutta toisaalta älyttömän kätevää 
Kuten alussakin jo sanoin, niin Japanissa tuntuu kaikki olevan käsittämättömän loogisesti ja käytännöllisesti hoidettu. Pidän siitä, että ihmiset täällä käyttäytyvät niin, että näihin pieniin arkipäivää helpottaviin asioihin kannattaa panostaa. Niitä ei väärinkäytetä tai rikota heti. Tääl on turvallinen olo, ei tarvii pelätä tai pitää tavaroista erityisesti normaalia enempää huolta. Tavallaan tosi kotoinen paikka ja helppo olla!

Terkkuja!
Kaisa😄

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti